הביטוי "מחט בערימת שחת" עולה בראש כשמדובר בחיפוש חברות. ישנן כ-108,000 חברות ציבוריות ברחבי העולם והמטרה היא למצוא את ההשקעות הטובות ביותר. בטור הזה אסביר איך יורדים מ-108,000 חברות אפשריות למספר מצומצם יותר. שימו לב שהמקורות שאני משתף פה לא מוודאים שתמצאו רק מחטים, אלא משפרות את יחס המחט\שחת. כלומר אם חמישה אחוזים מכל החברות בעולם שוות השקעה, אנחנו רוצים להגיע למצב שבו לפחות שליש מהחברות שאנחנו עושים עליהם מחקר עומק שוות בכלל מבט נוסף.
השלב השני אחרי בניית רשימה מצומצמת יותר של מניות, יש את עבודת הניתוח המאומצת שכוללת שיחות עם אנשים בענף, ניתוח פיננסי, השוואות למתחרים, רכישת המוצרים או השירותים של החברה, ניהול סיכונים, סקירה אסטרטגית ועוד, הכל לפי העניין. אבל בפוסט הזה נתמקד בשלב הראשון - מציאת רשימה איכותית של חברות ששווה לעבור איתן לשלב השני של ניתוח ומחקר.
יכול להיות שאחרי שתקראו את הפוסט הזה תרגישו קצת אבודים, כאילו יש יותר מדי מקורות שונים. זכרו שבשביל לעקוב אחרי כל המקורות הללו באופן קבוע, באמת צריך להקדיש לזה משרה מלאה פלוס.
שימו לב שיש אתרים ומקורות שהרעיון להשקעה מגיע עם ניתוח פיננסי מלא ויש מקומות שהרעיון ראשוני מאוד. אבל בכל מקרה ומקרה, חובה לעשות מחקר עצמאי על החברות ולא להסתמך על ניתוח חיצוני בלבד.
אז בואו נראה איך נפטרים מהרבה מאוד שחת לפני שמתחילים לחפש את המחט.
סקירות על חברות
ראשית יש מקומות שבהם מקבלים רעיונות מבושלים למדי, לדוגמא:
אסף (וגם שותף שלו נתי) הוא אדם נהדר. ספציפית לגבי חיפוש חברות, הוא הפסיק לפרסם ניתוחים לאחרונה, אבל שווה לקרוא את הדברים שלו.
הלינקדאין והיוטיוב של Gabriel Grego. גבריאל הוא משקיע ערך, ישראלי לשעבר, שעבר לארה"ב והקים קרן שם. היום הוא עושה מחקרי עומק על חברות שעושות הונאות, חושף את הממצאים שלו והחברות הללו קורסות דיי מהר.
חשוב מאוד לזכור שרעיון השקעה מבושל, לא אומר שאתם פטורים מלעשות את העבודה לבד. בעולם האמיתי, מחוץ למערכת החינוך, זה לגיטימי לגמרי לבחון עבודה של אחרים ולשאוב מהם השראה - אבל אתם חייבים להבין את החומר. גם אם מישהו כתב תזה מלאה, לא בטוח שהנתונים מלאים, לא בטוח שזה מעודכן, לא בטוח שהם השתמשו בהגיון שאתם מבינים. חייבים לעשות את כל העבודה שוב.
עוד מקום מעניין למצוא רעיונות וכיוונים מעניינים הוא אתר סיקינג אלפא. יש כמה כותבים שאני ממליץ להסתכל על הפרסומים שלהם: David Abrams, Bruce Berkowitz, Allan Mecham, David Tepper, Bill Ackman, David Einhorn, Seth Klarman, John Vincent
מצבים מיוחדים
כשמדובר במצבים מיוחדים, גוגל מגיע לעזרה. לגוגל יש שירות שנקרא גוגל אלרטס, אפשר להירשם לקבל מייל יומי כל פעם שיש תוצאה חדשה בחיפוש מילה מסויימת. לדוגמא, אפשר להרשם לקבל מייל יומי על עדכונים עם המילים Corporate merger, Tender offer, corporate spin off וכו', וכך לקבל באופן אוטומטי התראות על עדכונים על אירועים מיוחדים ששווים תשומת לב.
ישנו עוד מצב מיוחד של odd lot tender. כתבתי בעבר על עסקה כזו גדולה במיוחד שבוטלה ברגע האחרון והעלתה את הסיכון לעסקאות כאלה. אם עסקאות כאלה מעניינות אתכם, הלינק לחיפוש עסקאות כאלה הוא:
סקרינרים
סקרינרים הם תוכנות מחשב שמסננים מניות לפי קריטריונים שהמשתמש מגדיר, לדוגמה מכפיל הון, מכפיל רווח או יחסים פיננסים שונים.
סקרינרים פשוטים הם לא יעילים במיוחד, משום שקל למצוא את החברות העולות בסקרינר. בנוסף לסקרינרים שמופיעים פה, כתבתי סקרינר בעצמי, מבוסס על הרעיונות של נוסחת הקסם ושל מכפיל הרוכשים אבל לוקח את זה צעד קדימה. סקרינרים מיועדים למתי שממש אין לי רעיונות לעבוד עליהם.
פודקסטים
פודקסטים הם מדיום נפלא להיחשף לרעיונות חדשים מכל מיני תחומים.
הנה כמה פודקסטים שאני ממליץ עליהם:
Accounting Best Practices
Capital allocators
Capital ideas
Car talk
CarStuff
Hardcore History
Flash forward
Focused Compounding
Freakonomics
History of philosophy
Invest like the best
InvestED
Invisibilia
Masters in Business
Modern value investing
Money talks
The money tree investing podcast
Planet money
Real Vision (זהירות, יש הרבה מאקרו וזה לא בריא למשקיע ערך. רק במינון נמוך)
Science Vs
Startup
Stuff you should know
Take 15
The bond buyer podcast
The Idea week podcast
The Indicator
The Journal
The Pitch
The Zurich project
Value investing podcast (with Jun Kim)
Value investing podcast זה פודקסט עם ג'ון מהלג'יביק שלא מפרסם פרקים חדשים כבר שנה. שווה להקשיב לכל הפרקים
Value investing with legends
Without fail
מאזינים השקעות – התחלתי להאזין אפילו לפני שביקשו ממני להתראיין שם.
החיים
רעיונות מגיעים גם מהחיים עצמם. הילדים שלי משחקים בצעצועים, אז אני מסתכל על Mattel. לפני שנים היה להם לוח ענק של צבי הנינג'ה בחדר ואחרי מחקר מצאתי את עצמי משקיע ב- playmate toys. בניתי מעשנת ותוך כדי חשבתי על סלמון וגידול סלמון ושהביא למחקר עומק בתחום.
לסיכומו של עניין
בסופו של דבר, צריך להתאים את הסגנון לעצמכם. גם אין סיבה לקחת רעיונות השקעה באופן מילולי. אם אני מוצא רעיון מעניין אצל דוד אברמס, יכול להיות שזה יוביל לחברה מתחרה, יכול להיות שאחד הספקים או הלקוחות של החברה מעניינים יותר מהחברה עצמה.
שימו לב שהשירותים שציינתי לעיל אינם בתשלום, אז כל מה שנותר הוא להתחיל לעבור על השחת, לפחות לנסות להקטין את הערימה...
כרגיל הערות ושאלות מתקבלות בברכה. כמו כן, תזמינו אנשים לבלוג שמתעניינים בהשקעות, בינתיים ההערות רק נותנים לי עוד רעיונות לכתוב ואני אוהב את זה. בשבוע הבא, תשובה לחידה.
לא ניסיתי. אני קצת מיושן בקטע הזה
מעולה, תודה רבה!
אני מתפלא שלא ציינת את טוויטר.
לא מוצא שם ערך?